L’antic convent dels dominics, avui seu consistorial
La seu principal de l’Ajuntament d’Eivissa ocupa l’edifici de l’antic convent dels dominics des del 1838.
El convent es va fundar a la fi del segle XVI. Els primers anys els dominics ocupaven diverses dependències de la parròquia de Jesús, fins que es van traslladar a l’interior de la ciutat emmurallada el 1587. Un any després se celebrava amb un solemne acte, la possessió de les cases adquirides per la Universitat per construir l’edifici del convent, les obres del qual es van perllongar al llarg de gairebé tot el segle XVII. Es tenen notícies que l’any 1674 encara no estava acabat el claustre, i també hi havia queixes dels religiosos perquè no disposaven d’habitacions còmodes.
La comunitat de religiosos va ser dissolta el 1835; després de la desamortització l’edifici va passar a les mans de l’Estat que el va destinar a seu de l’Ajuntament i altres serveis públics.
L’edifici conserva encara el claustre del convent i el refectori, que era utilitzat com a sala de plens i que actualment és la seu provisional del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa. A la sala capitular es van recuperar les pintures murals de la volta de canó, decorada profusament amb motius religiosos i florals.
Al costat del convent, sobre el penya-segat, a la plaça d’Espanya, espera un dels miradors més espectaculars de la ciutat. Des d’aquí es gaudeix una panoràmica àmplia de la sortida del port i del far des Botafoc. A la meitat del mirador, davant l’entrada exterior a la Sala Capitular, es troba un monument a Guillem de Montgrí, arquebisbe de Tarragona que va impulsar la conquesta d’Eivissa, el 1235. Cada 8 d’agost se celebra aquella gesta i les autoritats realitzen una ofrena floral davant l’escultura.