Malgrat les seves reduïdes dimensions, Eivissa compta amb una gastronomia extraordinàriament rica. La varietat de productes que genera el camp pitiús, els peixos i mariscos que es crien en la costa i la ramaderia local han fet possible un receptari molt ampli, amb influències de les diferents civilitzacions que van poblar l’illa, i que constitueix un gran atractiu. En aquest post presentem deu plats especialment representatius, que poden degustar-se en nombrosos restaurants i comerços gastronòmics de la ciutat:
Coca amb pebreres: La típica coca eivissenca pot trobar-se en pràcticament totes les pastisseries. Porta una base elaborada amb massa de farina, ou i oli d’oliva i es cobreix amb diferents ingredients que després s’enfornen. La més habitual incorpora pebreres i olives, encara que també es preparen amb altres ingredients.
Amanida de crostes: Les crostes són peces de pa pagès recuit, que es deixen torrar fins que queden cruixents. Després es trossegen i amb elles es prepara una amanida amb tomàquet i altres ingredients, com a ceba, all, peix sec…
Frita de polp: Antany era una de les tapes de bar més habituals en els bars de la ciutat. Avui se serveix com a plat principal en molts restaurants. Porta patates fregides, pebrots, ceba i polp, que es bull prèviament.
Arròs marinera: L’arròs caldós per excel·lència de la gastronomia eivissenca, amb un fumet de peix molt intens i saborós. Es preparava a les cases dels pescadors molt sovint, amb peix de roca de petita grandària.
Arròs negre: A Eivissa poden degustar-se tota classe de paelles i fideuás, però aquest arròs negre sec, elaborat amb tinta de sèpia, gamba i carxofes, és un clàssic.
Borrida de rajada: Tradicional guisat de ratlla amb una picada d’ametlles que és molt típic en diversos restaurants de la ciutat.
Bullit de peix: Tal vegada, el plat que exemplifica millor la riquesa del mar pitiuso. Porta diferents varietats de peix fort, com anfós, gall de Sant Pere o roja, que es bullen i condimenten amb salsa de all i oli. Alguns restaurants a més li incorporen patates. Amb el brou es prepara un arròs a banda, que se serveix de segon plat.
Sofrit pagès: El plat festiu per excel·lència de la gastronomia d’Eivissa. Antigament es guisava per Nadal, Pasqua… Porta carn de pollastre i bestiar, embotits com a sobrassada i botifarra, patates i altres verdures.
Flaó: Aquest dolç emblemàtic s’elabora amb formatge de l’illa i herba-sana. Ningú hauria de marxar-se d’Eivissa són provar-ho. Pot trobar-se en molts restaurants i pastisseries.
Greixonera: La versió eivissenca del pudding, que es prepara amb ensaïmades, llet, ous i canyella, entre altres ingredients. Un plat dolç, suau i deliciós.
Deja una respuesta