30.04.2019

Més de 150 parades i 15 companyies d’animació a Eivissa Medieval

Eivissa Medieval celebra enguany el 20 aniversari de la declaració d’Eivissa com a Patrimoni Mundial amb un ampli programa cultural, activitats per als més petits i exposicions commemoratives. Tindrà lloc del 9 al 12 de maig als barris de Dalt Vila i La Marina i comptarà amb 155 parades i més de 15 companyies d’animació, teatre i música.

L’espectacle inaugural tindrà lloc el dijous, dia 9 de maig, a les 19 hores, a la Plaça de la Constitució,  a càrrec de la companyia de teatre Morboria. L’espectacle és una recreació teatralitzada anomenada ‘Honors i vassallatge al consenyor del Regne’ i és una recreació dels ritus que feien les autoritats d’Eivissa quan venien de visita a l’illa els consenyors o els seus delegats. Morbória és una companyia de teatre independent que ha estat guardonada amb diversos premis MAX d’arts escèniques.

Quan a l’ambientació, Dalt Vila i el barri de la Marina comptaran amb més de 4.000 elements decoratius, 90 parades, 14 grups d’animació, 19 tallers, activitats per als mes petits. Pel que fa a l’artesania de les Pitiüses, hi haurà 65 parades d’artesania i menjar instal·lades al carrer d’Antoni Palau.

Enguany s’han incorporat activitats per als més petits des de primera hora del matí del mateix dijous perquè és l’oportunitat per a moltes escoles de la ciutat de fer una petita sortida i a més s’ha animat als centres educatius a participar amb una unitat didàctica i en que els infants realitzin vestimentes tradicionals per tal d’implicar-los en la festa.

Destaca també l’ampli programa cultural d’aquesta edició amb representacions teatrals, espectacles de dansa medieval, concerts i teatre així com una altra de les novetats d’aquest any: l’exposició d’heràldica que es podrà veure en el recorregut des del carrer Major fins a la plaça de la Catedral, on s’instal·laran els escuts heràldics de cognoms eivissencs documentats entre els segles XIII i XVII que estan a llocs i edificis religiosos i civils de Dalt Vila, també dels principals gremis i de les institucions que hi havia en època medieval i renaixentista. Comptaran amb panells explicatius de la història d’aquesta heràldica.

Els noms d’aquesta exposició són: Lladó, Vidal, Balansat, Arabí, Bardaixí, Botino, Calbet, Francolí, Llobet, Quint, Orvai, Tur, Llaudes i Serra. Els gremis són: pagesos, sastres i fusters.

Tornejos medievals

Altres activitats que es poden destacar són els tornejos medievals que estaran instal·lats al parc Reina Sofia, el passatge medieval del pànic, pel que es tancarà el carrer de Santa Maria i comptarà amb la representació de 30 actors i actrius, a càrrec de la companyia Morbória.

Enguany es celebrarà també el III Concurs de parades locals que s’amplia en aquesta ocasió a tres premis per a cada una de les dues categories: parades locals i decoració de parades.

Pel que fa a la programació cultural en destaquen l’obra ‘El Gat amb Botes’ de la Companyia La Experimental, amb una adaptació al català de Marià Villangómez; dues obres de teatre infantil de la Companyia d’Arts i Oficis amb adaptació de Pedro Cañestro. Pel que fa als concerts en destaquen  el quintet de música i veu, Antic Balàfia Ensemble amb l’obra ‘Olivo, Higuera y Palma’, el concert, de veu i organetto a càrrec del grup Trobairitz i el concert de la Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa , el diumenge dia 12 al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa.

Cant gregorià

Per primera vegada Eivissa Medieval comptarà amb un concert de cant gregorià del grup Schola Antiqua, considerat la millor formació de cant gregorià d’Espanya. Els seus 10 components oferiran un concert a la Catedral d’Eivissa el dissabte dia 11 de maig.

També es comptarà amb les danses àrabs de Nur Banu i els grup Layali i Banat amb Yaron Marko; Zora i el grup Zinué, amb ‘La boda árabe’, i destaca la participació de l’Associació de Dansaires d’Andorra la Vella, que realitzaran danses medievals en un recorregut entre el Portal de ses Taules i la Catedral, el Grup de Cavallets, de l’Escola de Música i Dansa de Mallorca i les actuacions de les colles de sa Bodega i Vila.

Pel que fa a altres activitats a Eivissa Medieval podran visitar el Museu d’Art Contemporani, el Museu Puget i tots els espais museïtzats als baluards de sant Pere, i Sant Jaume així com el Centre d’Interpretació Madina Yabisa, durant els 4 dies d’Eivissa Medieval.

Per part de l’Associació Amics d’Eivissa Medieval, tindrà lloc també la recreació d’un sopar medieval el divendres dia 10 a les 21 hores a la plaça de la Catedral.

Transport gratuït

Com cada any, l’Ajuntament d’Eivissa posa en marxa el servei de transport gratuït amb tres línies d’autobús que faran diferents parades per a recollir a totes aquelles persones que vulguin venir i que recorreran els aparcaments dissuasius d’es Gorg, aparcament de GESA i el de Can Misses.

Per promocionar Eivissa Medieval s’han editat un total de 22.000 exemplars del programa, des quals 7.000 són en anglès. Per a donar-li major difusió al esdeveniment també es promocionarà a l’aeroport d’Eivissa amb la instal·lació d’un photocall i el repartiment de programes.

Descarrega el programa d’Eivissa Medieval 2019

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *