Per a commemorar el seu 50 aniversari, el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa prepara l’exposició d’onze artistes joves de Balears, comissariada conjuntament per Enrique Juncosa, comissari independent vinculat a l’illa d’Eivissa i la directora del MACE, Elena Ruiz. Amb Teoria de l’Alegria, el MACE vol emfatitzar el seu compromís amb l’escena local i les pràctiques més recents. L’exposició, que s’inaugurarà el proper 9 de setembre, a les 20 hores, a la Sala d’Armes del MACE, compta amb la subvenció de la conselleria de presidència, Cultura, i igualtat del Govern de les Illes Balears.
L’exposició comptarà amb dos seus, la Sala d’Armes al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa i una sala externa on també es podrà visitar es diferents obres.
Els artistes inclosos en la mostra són Joan Bennàssar Cerdà (Palma, 1991); Irene d’Andrés (Eivissa,1986); Lara Fluxà (Palma, 1985); Bel Fullana ( Palma,1985); Adrián Martínez (Eivissa, 1984); Julià Panadés (Mallorca, 1981); Albert Pinya (Palma, 1985); Cristòfol Pons (Ciutadella, 1981); Stella Rahola Matutes (Barcelona, 1980); Bartomeu Sastre ( Palma, 1986) i Marcella Barceló (Mallorca, 1992).
Tots pertanyen a una nova generació d’artistes de Balears que ronden, més o menys, entre els trenta i els quaranta anys, i que han començat ja a exposar i treballar més enllà de les illes. Nou d’ells han nascut en la dècada dels vuitanta i dos d’ells en els noranta.
Alguns, fins i tot, han tingut ja individuals en institucions, com Irene d’Andrés en el Pati Herreriano de Valladolid, Stella Rahola Matutes en la Fundació Vila-Cases de Barcelona o Lara Fluxà en el Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona.
Les seves obres, a més, presenten algunes importants característiques comunes. Tots ells es van donar a conèixer a l’inici de la profunda crisi econòmica i política viscuda recentment en diferents països de la Unió Europea, inclòs el nostre. Un període difícil, per tant, per al seu desenvolupament professional. La crisi, va posar a galeries d’art i espais institucionals en situacions precàries en les quals encara es troben.
L’art contemporani, a més, s’ha convertit en els últims anys en un fenomen veritablement global. Joan Bennàsar ha viscut a Ciutat de Mèxic i ara es va a Colòmbia, Marcella Barceló viu a París i Stella Rahola Matutes a Londres. Albert Pinya ha viscut a Milà i es va ara a Amsterdam. D’altra banda Irene d’Andrés viu a Madrid i Lara Fluxà i Bartomeu Sastre viuen a Barcelona.
L’obra de tots els artistes està influenciada per la revisitació de l’art conceptual que ha tingut lloc en les últimes dècades, fins i tot si ho fan des del dibuix i la pintura.
La seva pràctica és multidisciplinària, anant de la performance i els projectes educatius al dibuix, la fotografia, el vídeo, la pintura o l’escultura.
En general, els seus treballs conformen narratives complexes a partir d’imatges, textos, sons o objectes juxtaposats. Es tracta també d’una generació que agrada explorar temes sociopolítics i ecològics, assumint discursos crítics i solidaris, encara que sense descartar propostes poètiques obertes a la interpretació. L’humor, a vegades, absurd, sarcàstic o irònic, està també present en les seves obres.
La mostra, que inclourà diverses obres de cada artista, anirà acompanyada d’un catàleg il·lustrat per les obres de l’exposició, un text teòric dels comissaris, biografies dels artistes i altres textos d’especialistes parlant de l’escena artística en cadascuna de les illes de l’arxipèlag. La mostra anirà acompanyada per debats entre artistes, crítics, galeristes, comissaris i gestors de les illes.
L’exposició també compta amb la col·laboració d’Amics del MACE, Royal Plaza, OD Hotels, Hotel Cenit i Concept Hotel Group.
Deja una respuesta